Süni dadlandırıcılar olan içkilər atrial fibrilasiya riskini artırır.
Çin alimləri süni dadlandırıcılar olan içkilərin təhlükələrini aşkar ediblər. “Circulation: Arhythmia and Electrophysiology” jurnalında dərc edilən məqaləyə görə, həftədə iki litr və ya daha çox istehlak ürək döyüntüsü və fibrilasiya riskini 20 faiz artırır.
Tədqiqatda əvvəlcə atrial fibrilasiya (AF) olmayan 201,856 iştirakçı iştirak etdi. 9,9 illik orta izləmə müddətində 9362 AF hadisəsi qeydə alınıb.
Şəkərli içkilər və ya süni tatlandırıcılar olan içkilər istehlak etməyənlərlə müqayisədə, AF üçün ən yüksək risk nisbətləri, həddindən artıq miqdarda süni tatlandırıcılar olan içkilər istehlak edən və irsi riski yüksək olanlarda müşahidə edilmişdir. Həftədə bir litrdən az meyvə şirəsi içənlər arasında mənfi əlaqə müşahidə olunub.
Əvvəllər Texas Universitetinin Cənub-Qərb Tibb Mərkəzinin tədqiqatçıları kofe içməyin ürək döyüntüləri nizamsız olan insanlar üçün zərərli olduğuna dair məşhur inamı təkzib etmişdilər.